Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Dec 26, 2014

15.12.14 ~ Kronologi Kelahiran Ammar Jauhari


Assalammualaikum..
Okla hari ni saya ada masa sikit..so sempatlah nak bercerita tentang kelahiran our lil precious baby Jauhari Junior..

15.12.14~ Hari bersejarah (Chewahh)
Kebetulan hari ni saya dah start bercuti sebab saya dah tak larat nak pergi kerja..Sakit serata tempat..so saya pon decide untuk bercuti awal walaupun due date saya sepatutnya 19.12.14..So pepagi tu memang ada appointment dengan O&G Doc saya..

So tepat pukul 1030 saya n husband pon sampai di KPMC Puchong selepas makan breakfast Kuey Tiaw goring kat gerai Favourite saya di Puchong Jaya..Tepat pukul 1130 saya pon masuk bilik doctor n terus discan..

Baby semakin montel walaupun berat mommy dah tak naik..maintain 66.7kg je dari minggu lepas tapi berat baby dah cecah 3.5kg tau..so ukur air ketuban as usual which is the most important part for the time being..

Dan as expected as per baby growing up fastly, air ketuban pulak dah tinggal 7 je so doctor decide to induce on that day..sebab takut baby berak kat dalam nanti lagi susah..So saya yang sangat naif ni pon Tanya “kalau dah masuk ward,bila akan diinduce doctor?” “Kejap lagi kita induce” “haaa?okla..” so takde can nak balik rumah dah..Cuma husband je yang terpaksa balik dulu sebab kena ambik Aqil balik sekolah ..

Saya pon terus ke ward..memula nak pilih bilik double je tapi disebabkan bilik tu ada patient denggi, terus saya miintak masuk bilik sngle je la..sebab taknak mengganggu dia dengan erangan saya nanti..eceh..hehee..

Tepat pukul 1pm, doctor masuk, cek CTG baby n terus masuk ubat kat bawah since takde bukaan langsung! (induce bermula).. lepas masuk ubat je, terus2 saya rasa tak selesa..tak macam time Medina dulu, rilek je walau dah masuk beberapa jam..so dalam tak selesa tu, saya still jugak rilek sebab saya tak tau apesal rasa macam sakit-sakit tapi consistent..hahah..kekdah dah lupa rasa contraction.. saya sangat takut la jugak sebab mungkin nanti akan lebih sakit..

4pm..

Sakit sangat consistent 5mins sekali..tapi saya tak mengerang..saya rilek lagi.Cuma sesekali je cakap kat husband “Bang sakitlah..” “sabarlah” “Bang B rasa nak berak..tapi takut” “Pergi cakap la dengan Nurse B nak berak, takut B nak beranak je”

Panggil Nurse.. “Nurse ..boleh tak saya nak berak..” “Haa nak berak?kejap..kejap saya cek dulu..” So Nurse tu pun cek VE..Takk sakit pon dia buat VE..”Ok belum lagi nak beranak..baru buka 2cm..” ok saya pon juz pergi toilet, tapi tak rasa pulak nak keluar Taik la..hihihi..

Lepas-lepas tu saya just tahan sakit je la..sakit memang sakit tapi saya boleh tahan lagi..keep on minum air zam zam dan tepat pukul 6.30pm Doctor masuk nak cek VE sebab sepatutnya dia dating lepas maghrib tapi kebetulan ada patient dia baru je deliver so dia singgah..

Saya pon cakap kat doctor..”Sakit lah doctor..” haa tula saya tengok contraction dah rapat2 sangat tu..kejap saya cek” cek VE lagi.. “ok dah 5 cm..saya pecahkan air ketuban ye..lepas tu awak boleh buang air besar n terus ke Labour room k” lepas dah pecah air ketuban, sakit makin kuat..saya berak pun macam taknak tinggalkan toilet bowl tu sebab asyikla nak membuang je rasa..tapi saya keluar jugak dari toilet n keluar dari bilik..saya jalan macam tak sakit sampaikan nurse tu cakap, “uish lajunya jalan..meh naik wheelchair”

Sampai Labour room 6.55pm..saya terus baring..pasang CTG..lepas tu pasang drip..Junior Nurse tu tak pandai pulak pasang drip..sampai kena panggil makcik (bidan) untuk pasang drip..dah la sakit nak beranak..pasang drip pon sakit..ouh sengsara..tetiba tinggal makcik tu je dengan saya dalam labour room sebab nurse yang tadi tu sibuk urusakan baby yang baru bersalin je..so bila saya rasa betul2 tak tahan..saya cakap dengan makcik tu..”Makcik saya rasa sakit sangatlah” “sakit?oh kejap makcik cek”

Cek VE..”dah 8cm..” Cepat panggil doctor..dia dah nak bersalin ni..” tak cukup nurse semua sampaikan husband saya pon kena tlg turunkan katil n tekan loceng..sampaikan nurse yang tadi kelam kabut pun tak ingat no phone doctor.. yang makcik tadi dah keep on cakap (jerit) “head of perineum” banyak2 kali..saya terus dah tak tertahan, dah teran-teran dah.. makcik tu marah “Tarik nafas..jangan teran dulu” Saya teran sebab dah tak ingat Tarik nafas camana “jangan teran..awak nak doctor sambut baby awak tak” saya tak tahan..makcik tu dok tahan kepala baby dari perineum saya jangan bagi keluar dulu..tetiba Doktor pon sampai selepas dia melompat2 anak tangga kata dia..

Elok dia sampai je..terus saya teran..dan terasa panas tetiba..Alhamdulillah saya selamat melahirkan Baby Ammar Jauhari tak sampai beberapa minit dalam labour room..rasa sekejapan sangat sampaikan tak sempat nak gantung kaki..nak keluar paddle n nak buang separuh katil..serious semuanya tak sempat..kata diorang memang rezeki saya dapat beranak dengan mudah (Alhamdulillah)..

Sesi menjahit pon bermula walaupun tak banyak sangat jahitnya pon..dan Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan saya selamat pulang kat ward selepas 1jam berehat di labour room..

Malam tu saya just bermalam sendirian dengan baby sebab Husband tak larat nak teman..dia balik n tidur dengan Aqil..Medina tidur dengan Nanny Puchong..Alhamdulillah semuanya dapat menerima Cuma Medina je still tak faham sangat..walaupun dia taklah jeles..Cuma susah nak adapt lagi..huhuhu..





Day 8 - 3.6kg



Nanti saya update entry “Mudahnya bersalin versi saya” sekadar sedikit perkongsian..dan saya akan BW jugak nanti ye..terima kasih diatas semua ucapan dan doa..sayang korang ketat-ketat.. ;) 
Photobucket

Dec 22, 2014

15.12.14~Selamat Melahirkan Ammar Jauhari

Assalammualaikum..

Lama menyepi kan..ada yang rindu tak? Hihihi..

Alhamdulillah..saya dah selamat melahirkan baby AJ secara normal tetapi INDUCE..

Segalanya dipermudahkan oleh Allah,baby selamat dilahirkan dalam tempoh 5 minit mommy di dalam labour room..Alhamdulillah..

Nanti saya karang pepanjang ye ..sekarang ni update guna hphone agaklah tak best!

Uhuhuhu..

Meh belanja gambar baby sikit..



Dec 12, 2014

Activity on Sultan Selangor's Birthday - Reka Zone IOI Mall


Assalammualaikum..

Semalam saya n Husband cuti..dan kami hanya ber malas-malasan je kat rumah..

Pukul 3.30 petang baru keluar rumah..Itupun husband cakap, kita tak boleh pergi jauh-jauh..boleh pergi dekat dengan hospital je.. ehehee..So ke IOI Mall lah kami semalam..

Saya ni fikir lepas ni kalau dalam pantang, kesian pulak kat Aqil sebab tak ke mana-mana pon cuti sekolah ni.. (sebab plan nak redeem Agoda Voucher tu bulan ni n travel date lepas pantang)..hihihi..SO saya fikir bwk diorang pergi playland lah..

Kebetulan kat IOI ada Reka Zone tu, so lepas je kitorang makan kat Food Court Jusco tu, teruslah kami ke Reka Zone..

Luckily sempena cuti sekolah ni diorang ada buat disc sikit..

On weekend/Public Holiday:
Single Entry Kid : RM20.00 (NP : RM22.00)
Two Kids            : RM36.00 (NP : RM44.00)
Untuk yang above two years old


On Weekdays :
Single Entry Kid : RM15.00 (NP : RM17.00)
Two Kids            : RM26.00 (NP : RM34.00)


Kalau 2 years old n below : RM11.00 (Weekends) RM9.00 (Weekdays)

So agak murah di situ bile kami just membayar RM31.00 je untuk Aqil Medina..

Bermain lah diorang sepuasnya sebab kat dalam tu agak besar n banyak mainan yang penting AqilMedina Enjoy! Alhamdulillah..

Seronok tak datang sini?

Seronok! siap Medina tunjuk sign GOOD lagi kat tangan dia..hehe..


















































Nak dekat pukul 8 malam kami pun balik dengan sepatutnya mereka kepenatan..tapi bila dah sampai rumah n mandi, penat tu terus hilang..haih!



Siap boleh buat revision lagi..

Adoidoi.. Mommy exhausted sangat ni sayang..huhuhu

So kalau berpeluang lagi, dan Mommy still tak deliver lagi, boleh pergi kat Mega Kidz Mid Valley lah pulak..hihi (Sebab ada tiket free hari tu kan?)..

Sebab..Next Week Mommy dah start cuti!

Yeayy..

Saja ambik cuti dah sebab badan is tak larat..

Baby kali the heaviest baby yang Mommy pernah carry..huhuhu..so exercise untuk cepat bersalin takpe kot..daripada datang kerja n duduk je sehari suntuk!sakit pinggang mak nak..huhuhuhu
Photobucket

Dec 10, 2014

WW - Abang & Kakak to be









Gambar mereka-mereka yang comel before pergi konsert hari tu


Ni teacher dia Make over sampai merah menyala bibir..hahaha








Ni plk aktiviti cuti yang kalau diorang boring, mula bukak buku n coloring time!

Photobucket

Dec 9, 2014

False Labour ~ Mommy Tak sihat #38weeks

Tiba-tiba pagi-pagi Jumaat lepas, saya rasa tetiba mild contraction happened..sakit dari pinggang sampai ke perut macam period pain..

Memula macam nak buat biasa je, tapi lelama tu saya rasa tak selesa..lepas tu bagitau superior cakap saya nak balik..saya nak rest kat rumah sebab takut nak deliver dah..

Balik rumah..tak makan pape..terus tidur..lepas tu contraction ada dan tiada..tension!huhuhu..

Sampai ke petang tu rasa tak selesa still ada tapi contraction hilang mcm tu je..same like Aqil Medina dulu.huhuhu..False Labour happened again!arghh..

So malam tu berjaga-jaga jugak..tapi nan hado..tengok TV macam biasa dan lalui kehidupan macam biasa but still tak keluar rumah sabtu ahad tu sebab husband pon kerja..masak pon , masak ape yang ada je..huhuhu..

Hari sabtu tu pulak saya tetiba terkena Selsema n Batuk..so agak tak larat sebab berjangkit dengan Medina..Sengsara jugak bila cuti-cuti tak dapat nak bergembira sebab tak larat nak buat ape-ape..Sampaikan nak balik Kajang pon tak dapat sebab selain saya sakit, husband pon kerja..huhuhu..

Sudahnya semua family saya yang datang ke rumah saya dari Kajang untuk menziarah..terharu mak..sesambil tengok Bola yang Malaysia kalah tu..huhuhu..lepas habis bola baru diorang balik..terubat jugak la keboringan kerinduan saya ..hehee..

Semalam..bangun pepagi still rasa tak larat..terus hantar sms kat Superior saya, cakap saya MC..memang tak larat pon!sebab batuk taknak hilang plus badan pon lemah je..huhuhu..Pagi tu still kelam kabut jugak sebab husband nak kena hantar Aqil pergi school lepas tu kena hantar Bibik n Medina pergi rumah MIL n lepas tu barulah dia teman saya ke KPMC Puchong sebab nak cek scan baby..huhuhu..

KPMC Puchong~
Sampai around pukul 10.30pagi..dah buat appointment dulu sebab kalau tak buat appointment memang melanguk menunggu..Tapi tu pun jenuh menunggu jugak sebab sebelum saya dah ada 2 orang menunggu..pukul 11.30 pagi,saya pun masuk bilik doctor..

Sebenarnya saya takde apt pon dengan Doc Haslinda semalam,tapi disebabkan saya ada rasa mild contraction hari tu, sebab tu saya datang jugak..lepas tu bagitau Doc saya tak sihat, terus dia suruh saya baring n nak cek VE!OMG!!
Agak seram jugak sebenarnya sebab kenangan cek VE masih segar dalam ingatan..hahah..so bila cek VE, Doc just cakap belum ada bukaan Cuma tulang pelviks dah lembut sangat..huhuhu..Scan baby pulak..

Oh baby dah montel okay!wahahaha..berat dah almost 3.165 dah (kalah Aqil)tapi semuanya Nampak ok..tiba masa cek air ketuban pulak..

Dup dap dup dap jugak saya..sebab Doc pon berdebar..takut air ketuban dah sikit..bila measure 3 quarter semuanya dah sikit-sikit je tinggal..last quarter, Alhamdulillah still ada banyak..Alhamdulillah..

Sebab according to Doctor, kalau boleh semalam dia taknak buat pape dekat saya (induce ke hape) sebab saya tak sihat..kesian kalau nak deliver tak sihat sihat ni sebab takut takde tenaga n baby boleh lemas..Takot!!

So doctor suruh recover secepat yang mungkin dari Batuk,selsema n demam ni, n lepas tu baru lah bole deliver dengan safely..dia bagi ubat banyak jugak semata suruh saya cepat sembuh sebab according to her saya ni anytime dah nak deliver..so dia sangat berharap saya boleh cepat sembuh..huhu.. (siap tak bagi sesapa dekat dengan saya n kalau boleh cecepat bawak Medina pergi jumpa Doctor)..huhuhh..

So perasaan saya dah lega sikit..sebab belum masanya lagi..dan semalam saya just berehat je kat rumah..n kerja tidur je sebab ubat selsema sangatlah mengantuk..husband n anak-anak pon balik pukul 8.30malam..boring duduk rumah sengsorang semalam..huhuhu


So hopefully semuanya baik-baik je dan baby cepat-cepat keluar dengan selamat kan..Amin! 





Photobucket

Dec 2, 2014

Annual Concert & Graduation Day Smart Reader Kids ~ AqilJauhari

Hari Ahad..tepat pukul 9.40 pagi kami sekeluarga meninggalkan rumah untuk terus ke Kompleks 3A Subang Jaya..

Cuaca agak mendung dan agak kelam kabut jugak kami sebenarnya sebab kelam kabut uruskan anak-anak dengan Aqil kena breakfast dulu..lepas tu baru lah boleh hantar dia ke pintu masuk..

Hantar Aqil kat Teacher dia tepat pukul 10 pagi n Mommy n Daddy n Babyna pergi breakfast kat kedai berdekatan..masuk Auditorium around pukul 11.15 pagi, majlis dah start..kitorang pon duduk kat belakang-belakang je sebab dewan dah penuh..huhuhu..parents semua excited tengok anak-anak masing-masing ber graduasi buat yang 6 years old..

Persembahan bermula..Alhamdulillah anak-anak ni semuanya cecomel buat persembahan..Silap kami bawak Medina di kala dia tersangatlah mengantuk bak seperti orang tak cukup tidur..semuanya jadi tak kena dengan dia..bile kawan-kawan abang dia buat performance, dia pon teruja n bertepuk tangan..

Lepas tu tiba turn Aqil..Kat tepi dewan kami dah melambai-lambai Aqil dah sebab Aqil tengah beratur nak buat performance..sekali tu kan, Medina Nampak je abang dia, kelam kabut nak lari kat abang dia..of kos lah tak boleh kan?puas saya kejar n tangkap dia, dia still meronta nak pergi kat Aqil..Menangis melolong macam hape je tau..satu dewan dengar..satu dewan pandang-pandang..sakit hati..huhuh..lepas dah bertenang tu, tetiba Medina lari n kelam kabut nak naik pentas jugak nak buat performance…so bayangkan je lah kekalutan saya mengejar dan menerkam si Medina tu..huhuh..rasa macam nak terberanak je dah..huhuhu

Sudahnya gambar dan aksi Aqil di pentas tak dapat saya rakamkan..frust..Cuma Daddy je dapat buat video sikit..sebab untuk tenangkan Medina terpaksa umpan dia dengan Handphone..barulah dia dapat bertenang..elok dia bertenang je, Aksi Aqil pon habis..memang Mommy tak dapat focus..huhuhu..Lepas tu kami keluar dari dewan sekejap..

“Aduih penatlah bang..B tak larat..”
“Penat?takpelah abang hantar Medina balik dulu la, b tunggu sini..kalau ada lagi performance Aqil B record k”

Haaa sampai macam tu sekali okay!saya pon redha je lah..sebab memang surrender dengan Medina semalam..huhuhu..Daddy hantar Medina balik dan Mommy still menunggu sehingga majlis Aqil selesai..Walaupun Sunway n Puchong takde lah jauh sangat tapi tetap kena tempuh dua toll..hahah..sanggup okay,dari tanggung azab akibat Medina buat perangai..heheee

Alhamdulillah lepas tu dpatlah mommy focus kat persembahan Aqil seterusnya walaupun kali ni semua anak-anak SRK buat finale..Aqil pon enjoy je nampaknya..seronok tengok..hehee

Hopefully tahun depan dapat tengok performance Aqil dengan tenang n time tu mesti medina dah behaved kan..Baby tinggal kat rumah je la..heheee








My Anak dara sebelum mengamuk time!

































Gambar pon blur-blur je semua..stress..hahaha


my Hensem boy..


Video yang ada..


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget