Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Mar 30, 2011

Kuseru Mood Rajin "Silalah datang!!!"

Hurm..mana mood ni??

mana??

please come here my dear lalings..

Please..

Ohh no!!u wont come yet...

Nak update ceritera episod membotakkan kepala Aqil yang tak abis..

Nak update cerita 19 months Aqil..

Nak sambung cerita 'tak faham dengan diri sendiri'..Saya dah temui jawapannya..huhuhu...

Haih la..mehla sini rajin..mehla...

We'll see how it goes after lunch ya..

Mood nak tidooooooooooooooooo...........Jommmmmmmmmmmmmm....


Photobucket

Mar 29, 2011

Tak Faham dengan Diri Sendiri!!

Lately..Saya mmg tak faham kenapa atau ape sebenarnya yang terjadi..

Saya semacam sedang dilanda suatu sindrom..

Sindrom..

Sindrom asyik nak makan..

Kalau tak makan perut akan sakit semacam Gastrik semakin teruk n melampau..

Hurmm..risau sebenarnya..

Risau sebab kalao saya berterusan makan maka berat badan saya juga akan berterusan menunjukkan peningkatan..

Tapi kalau tak makan, tak larat pulak nak tahan sakit..

Hadoiiiyaaaiiiiiiiiiiiii.............

Nak buat macamana pon tak tau...Poning den!!

***Semalam : Pagi makan kuih, tghari mkn nasi berlauk ikan keli,petang try mkn nasi berlauk ikan keli lagi tapi baru dua suap dah stop!tak sedap so buat maggi sebagai ganti, pukul 10.30mlm mkn nasi goreng kg+sate dua cuck n sedikit fries pulak..haihhhhhhhhhhhhhh!!dahsyat kan!!TAPI SAYA RISAUUUU!!!
Photobucket

Sambungan Cerita Saturday~~~~

Okla nak sambung cerita semalam..

  • After Aqil dah sumbingkn satu cawan, terus Mommy bawak dia naik atas and nak bagi dia tido..dah baring-baring sekali tu dia nak main hp Mommy..Mommy pon tak bagi sbb nak bg dia tido..sekali tu dia bangun n terus hantukan kepala dia yang keras tu ke mulut Mommy...BOmmmmmmmm!!Ouch!!sakit..terus Mommy ter nangis tak sengaja..sedih n sakit sangat2..sampai berdarah mulut Mommy Aqil buat..Aqil pon nangis sama..terus MOmmy taknak kwn ngn Aqil n tinggalkan dia dgn dd yg tgh tido tu..Aqil pon melalak la jugak tgk Mommy turun tanpa bawak dia...hooooooooooo...Sambung masak dalam sedu sedan tu...Kat atas aqil still melalak lagi..ntah dd sedar ke tak ,tak tau..

  • Tak lama lepas tu, Aqil pon trun dgn dd..dd tanya kenapa..malas Mommy nak ckp dah ..terus buat susu n tinggalkan dapur, ajak Aqil baring kt depan TV..dengan harapan dia akn tido..Lepas tu Mommy pon pg la amik TOTO kt bilik belakang so taht Aqil akn selesa tido nanti..bukak almari, nak keluarkan TOTO sekali tu..

"pumpppppp"
"Arghhh..sakitnya.." hampir tak boleh berjalan dah..

Pintu almari tergelincir dari landasan terus menghimpap kaki MOmmy..

SUngguh sakit rasanya...tak tahan..mengerang la MOmmy panggil dd kt atas..dd tak dengar..

ALmost 15mins baru dd turun n tanya kenapa..

Ouhh!!terus lebam+luka+bengkak..pintu tu jatuh betul2 atas kaki Mommy..mmg azab la kan..

Kecederaan luaran tak mampu menggambarkan kecederaan dalaman yang dialami..huhuhu..

SAKIT!!!!

So inilah Pintu keramat tersebut...

Kalo kena mesti sakit Bukan??mmg Azab sangat...

Takes time jugak nak sembuh n jalan cam biasa..Tapi mengenangkan nasi dah masak 4 pot  gagahkan jugak diri memasak hari itu..

Dan ini boleh la diklasifikasikan sebagai balasan dari ALLAH kerana tak mampu mendidik Aqil dgn lebih sempurna..

After all saya rasa yang paling  penting sekarang adalah doa kepada ALLAH kerana DOA adalah segala-galanya supaya saya dapat ia dititipkan LEBIH BANYAK kesabaran dalam mendidik dan mengasuh AQIL JAUHARI dalam erti kata yang sebenar...


Semoga Saya dan Ibu-ibu yang lain mampu menjadi IBU yang terbaik buat anak-anak kita..

Amin!!
Photobucket

Pemandu wanita bahaya?????????????

KUALA LUMPUR 28 Mac – Sidang Dewan Rakyat hari ini ‘hangat’ apabila Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) mendakwa pemanduan golongan wanita di negara ini kebanyakannya amat berbahaya sekali gus boleh mengundang kemalangan.



Dakwa beliau, apabila golongan wanita memandu kereta, mereka tidak mempedulikan keadaan sekeliling dan ia menyebabkan pemandu lain terdedah dengan risiko kemalangan.



Malah, ujarnya, pemandu wanita terbabit akan berasa marah selain ada yang sanggup mengeluarkan tangan mereka menunjukkan pelbagai isyarat sekiranya pemandu lain membunyikan hon.



‘‘Saya terpanggil membicarakan soal-soal sebegini kerana pada saya kemalangan boleh berlaku disebabkan kecuaian orang lain. Maka kita di jalan raya tidak juga selamat daripada pemandu-pemandu yang cuai terutama pemandu wanita.



‘‘Dia relaks, dia tidak peduli kiri kanan. Kita hon, dia marah ada juga yang sanggup keluarkan tangan dan menunjukkan pelbagai isyarat,” katanya.



Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2010) 2011 di Dewan Rakyat hari ini.



Kenyataan itu membangkitkan kemarahan Dr. Siti Mariah Mahmud (Pas-Kota Raja) yang serta-merta meminta Bung Moktar menarik balik kenyataan itu kerana tuduhan tersebut bersifat umum.



‘‘Minta tarik balik Yang Berhormat (YB) terutama perkara berkaitan pemandu wanita kerana ia terlalu umum,” katanya.



Bung Moktar ketika mempertahankan kenyataannya itu dengan tegas berkata, beliau ikhlas menegur kerana ia melibatkan soal keselamatan pengguna jalan raya yang lain.



‘‘Saya tidak berhujah berdasarkan emosi dan itu juga tidak bermakna saya tidak menghormati wanita. Saya tetap menghormati mereka.



‘‘Namun perkara ini perlu diambil perhatian lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan pemandu wanita yang baru lulus daripada ujian memandu,” katanya.



Nancy Syukri (BN-Batang Sadong) ketika mencelah berkata, kecenderungan pemandu-pemandu wanita yang baru lulus memandu secara perlahan adalah kerana mereka amat berhati-hati.

Source:UtusanOnline

Komen saya:
Tak semua pemandu wanita bahaya dan tak semua pemandu lelaki tak bahaya..Mungkin tak semua pemandu wanita yang memandu secara berbahaya mungkin % nya melebihi pemandu lelaki dan terpaksa juga akui yang pemandu wanita ni kurang PEKA dengan sekeliling itu yang kadang-kadang sipi2 pun kena langgar..ALASAN:tak perasan la..tak nampak...tak taula pulak paip air ade kat depan...eh..ade motor ke kt belakang??...ingatkan kereta depan dah jalan...huhuhu..

Pikir-pikirkan dan selamat beramal...hihihih..

***Rahsia Besar:yang bagi alasan tu semua adalah tuan punya blog ini sendiri..hikhikhikhik..Jangan Marah naaaa....

Photobucket

Mar 28, 2011

Saturday Yang Phewwwwwwwwwwwwwww..

Oh Saturday..CAn I erase all memories i got with u??If I could..huhuhu..

Just in a short story..(itupun kalo takde repekan yang panjang..hihihi)

Aqil was too misbehaved on last three days..Actually sy sgt geraammmmmmmmmm dengan dia..rasanya kesabaran saya dah capai tahap Max!!Seriyess...kini barulah saya faham perasaan untuk membesarkan anak dalam range waktu yg saya anggap TERLALU MENCABAR!!Seriyessss......

Mungkin treat anak perempuan takkan sama dengan treat anak lelaki..bukan saya kata anak perempuan tak mencabar langsung..Tak!!Dun get me wrong ya Mommies..Tapi to me it's really a big challenge in raising up a kiddies like AQIL..Ouhh!!!ntahla..Mungkin kesaabran dan keimanan saya tidak cukup untuk menghadapi saat-saat sebegitu..Mungkin!!

OKLA..In Points form mungkin entry ini akan jadi lebih pendek..

  • Jumaat..dah nak tido dah actually..saya di dapur untuk buat susu..sekali tu..Aqil pon ikout sama ke dapur..As usual,Aqil PASTI akan bukak pintu keramat dia..pintu peti ais..saya cakap dari jauh.."Aqil..jangan bukak peti ais..Jangan..nanti Mommy jentik kuat2 kang"..dia buat tak reti..leka nak amik telur..(banyak kali dah telur pecah hasil kreatif Aqil)..Sekali tu..saya datang la dekat..Aqilpon kelam kabut la nak tutup pintu tapi bukan nak tutup saja tapi tangan dia sempat menyambar botol mayonis yang besar punya jatuh kebawah...'PANGGGGGGGGGG!!' (bukan saya tampar tapi botol kaca tu pon pecah berderai!!) Aqil terkejut..saya menjerit dan aqil menangis dan tangan aqil pon menjadi mangsa saya..SAYA pukul tangan dia yang comel tu...(hurmmm sedih gak sebenarnya sbb act tanpa menggunakan AKAL)...Bila saya bersihkan kaca2 tu, Daddy dia amik Aqil n found that kaki dia luka sbb terpijak kaca..Ouh kesiannya ..Sedih sgttt..Tp Alhamdulillah juz minor luka..DAN AQIL tak rasa sakit langsung!!saya pon pelik kenapa dia tak sakit langsung walau tapak kaki dia luka berdarah..Malam itu berlalu penuh syahdu sambil dinasihatkan oleh Daddy (Aqil tgh memebesar)..dan mommy amik nasihat itu sebagai ingatan..

  • Sabtu..Masak time...Terpaksa masak ditemani Aqil..Semua-semua takde (or paling penting yg lain tgh sedap TIDOOOOO)...Tgh masak2 then Aqil main2 kat dapur tetiba dia main cawan kaca..Mommy amik dari dia tapi dia amik yang lain jugak..Sekalitu Aqil laga-lagakan cawan tu dan cawan itu sumbing juga..HAihhhhhhhhhhhhh..Mommy Aqil naik Sheikh lagi.....................
Nak Tau ape jadi seterusnya???tunggu esok eh..nak kne sembahyang Asar n balik amik budak botak tu...

"Mommy can't imagine how MOmmy with 5 heroes can manage her life nicely"..

Photobucket

botol BPA-free yang mana paling terbaik??

Need a guidance..Plishhhh...

Actually tgh sibuk men survey botol susu mana yang terbaik n BPA-free la of cos kan..as spreading us now we're heading to Zero Bottle with BPA upon 2013 in market..So sekarang cam gatal sangat nak belikan Aqil botol yang baru..

Currently, Aqil is now using Avent (Honey) but mommy insists to change the bottle because got some calar inside which cannot be use anymore..

(i totally dun know boleh pakai ke tak but as Atun told to me,tak boleh pakai dah SO KITA TUKARrrrrrrrrrrrrr..hihihi)

As typical Mommy..cam cepat boring dgn satu-satu brand tu so agak galak mencari brand yg baru utk botol susu Aqil..

Hurmm any suggestions??MOmmies..please..I need ur advise/experience...

Ade jugak terjumpa website ni yang jual mcm2 brand with BPA-Free..tapi pening nak decide!!!huhuhu...

(Takut beli brand pelik-pelik kang susah pulak nak cari teats kan..huhuhu..Tp the price is sooooooo affordable!!seriyesssssssssss)


N Kalo ade mase sila lah klik poll kat sebelah yer..kat sebelah kanan uollssss....bleh sharing sket..hihihi...

(Interview Mode:Tu yg asik nak speaking London Yang tah pape !!hahahah..Layankan aje..)
Photobucket

Mar 25, 2011

"Pasangan Dingin"

Semalam Khamis malam Jumaat..betul??
So ape ade pada malam Khamis malam Jumaat??(ahahahah..saje je buat suspense)
Semalam kan ade siaran langsung Semanis Kurma..saya pon sempat la follow rancangan tu sampai habis ditemani oleh budak botak n his daddy kat sebelah tapi asyik sibuk dengan SGTab dia..huh!!

(dingin betol la abg ni)..hikhikhihik..

Semanis Kurma..
Saya mmg SUKA sangat tgk citer ni sampaikan kengkadang ulangan pon saya layan sebab sedikit banyak boleh menyedarkan kita tentang alam rumah tangga and kalo ade mana2 yang salah boleh kita perbetulkan..betul tak??
So semalam punya Topic was 'Pasangan Dingin' and tetamu jemputan were Tn Hj Mohd Hushim (my favourite kaunselor perkahwinan), Syed Aiman and Linda Rafar..

Discussion went on well..very well..infact got so many callers..but most of them having the same problem which more about poligami..urghhh..takde kena mengena sangat dengan saya tapi mana points yg kene2 skit tu saya pon cepat-cepat la take note..
(chewahh take note kunun!!)

Tapi bestla..actually tak semua pasangan dingin tu disebabkan suami sebab kengkadang di pihak isteri pon ade kekurangan jugak..mcm ade satu caller semalam cakap yang dia sendiri (isteri) yang dingin..Dia pon tak tau kenape tapi bile suami dia nak belai2 or sentuh2..dia tak suka..dia rasa benci..padahal dia sayang suami dia..dia pon musykil..

SO Tn Hj ni buat conclusion yang mungkin suami dia ni nak bermesra tak kena tempat..mungkin ketika itu si isteri ni kepenatan jadi belaian or sentuhan tersebut sangat tidak sesuai pada masanya..mungkin juga..tapi Ustazah Nor Ba'yah cakap mungkin juga ade faktor sihir atau ilmu hitam dalam rumah tangga tersebut..Mungkin...

Dan tak semua pasangan dingin disebabkan isteri jugak..Suami pon boleh jadi dingin n kebanyakan caller call bila dah poligami suami terus jadi dingin sedinginnya..Kesian kat isteri pertama sebab suami asyik angau dengan bini baru..huh!!sampai anak-anak pon diabaikan ..sedih kan..hurmm..donia..

SO conclusion sket yang saya bleh buat after tgk Semanis Kurma semalam ialah..ape-ape masalah yang timbul diantara masing masing harus BERTERUS TERANG samada pahit atau manis untuk ditelan..
Lagi..sentiasa luangkan masa untuk melakukan aktiviti bersama pasangan masing-masing dan imarahkan lagi hubungan yang telah terjalin..
Lagi..jika berkesempatan pergilah bercuti dan hargai masa-masa yang dilalui bersama..

Lagi???...heheheh...dah macam pakar pulak padahal baru je cecah angka tiga bukan tigaploh pon la Pn Aida oi!!so tak payah berangan nak bagi kaunseling perkahwinan pulak..

Happy Friday Uolssss!!!
 Photobucket

Mar 24, 2011

Wahhhhhhhh !!!Ramainya Preggy..........

Ouh...Mode:Jeles!!Happy!!Kecewa!!

Semalam saya YM dengan kawan baik saya..Kawan baik saya semasa di USM ..ala yang saya pegi wedding dia kat Dungun tu..Ingat tak?kalo tak ingat bleh refer kat sini
sekali tu..dia tanya saya..saya tak pregnant ke?bila nak bagi aqil adik?
saya cakapla..belom lagi..Nur pulak camana?
Dia kata isi lemak adela..
Ouh..saya pon percaya la cakap dia..xpe,Honeymoon puas-puas la dulu..(siap cakap cenggitu lagi tau)
Sekali tu dia kata..dah ade la..dah 7bulan..
What?????????????7 bulan?????saya terkejut sgt..hiiii kenapa tak bgtau..
dia kata taknak kecoh-kecoh...huhuhu..so saya hormat keputusan dia..
saya pon ape lagi happy sesangatttt la kan...sape tak happy kawan baik saya akan ade baby..Wahhh tak sabar nak tunggu dia deliver n rasa cam nak terbang ke dungun je bile dia deliver..huhuhu..
To Nur: Aida happy sangat Nur dah sarat ni..tak sabar sangat nak tgk 'adik' Aqil..Jaga diri leklok n bolehla berehat dari buat kerja-kerja rumah..(hihihi...dulu Mommy Aqil dah diberi 'cuti' oleh director a.k.a daddy 3 bulan tak payah masak start from 7mnths pregnancy!!melampau!!)
Her Due date: 4/6/2011..lebih kurang sama ngn Angah saya 7/6/2011..(pon tak sabar nak tgk 'adik' aqil dan 'adik' baru abglong Asyraff jgk!!)

Pagi tadi..saya dapat message dari kawan baik saya jugak tapi kali ni dari kawan baik time saya matrik dulu..Musfirah Shkuri...
Message biasa yang dikirim kepada kawan baiknya jugak a..k.a Mommy Aqil ni..tetiba di hujung message tu mengetakan pasal morning sickness dia yang teruk..
What???????????????Mus Pon pregnant jugak ke??????????????????
Ohhhhhhhhhhhh...No!!!Kejutan yang bertimpa...
Happy giler-giler jugak sbb Nur n Mus ni kawen pon selang sebulan je n mereka telah preggy sama2 cuma Mus br at 1st trimester n Nur dah final trimester n sudah pasti Nur sudah melalui saat sukar mengndungkan anak nya..but Mus, STill baru lagi n have to be more-more carefull sbb still tak kuat lagi..So syg, Take a really gud care of ur self tau!!Reallyreally need to..for ur own gud n baby toooo..

The most Interesting bout this two kwn baik saya ni adalah..
mereka ini adalah isteri-isteri yang 'ditinggalkan'...what means of ditinggalkan??
Both hubbies has worked with ALAM..yes both!!what's coincidence kan...
Heee...yang paling penting mereka adalah kawan baik saya hingga akhir hayat sekali bersama-sama dengan Ina, Fiza (SAAS)..McZie,Lyn (KMK)..Ina, Nida (USM)..dan beberapa kawan saya yang saya sayangi...Termasukla adik kecil molek saya Edura Hanum Haji Miskan...(ohh I adore ur name so much!!!)heeee...

Cakap pasal preggy..seriyess tahun 2011 ni terlalu ramai yang pregnant and bakal melahirkan anak mereka..Wahhh saya tumpang happy..blogger pon ramai gak preggy sekarang ni...big Congratzz to All Of u...Take Care ok!!!Luv u allssss..

***Mommy Aqil??Belom lagi la..Daddy tak ready lagi..huhuhu..aik..mcm daddy plak yang akn pregnant kan..hikhikhikki..
Photobucket

Mar 23, 2011

Hari yang Ado----------------------------------i.....

Pagi sampai opis..terus kelam kabut..
Siapkan semua dokumen untuk dihantar ke shah Alam for management report preparation..
Ouh..Kelam kabut sgt sbb cadangnya nak gerak dari opis pukul 9.15..
tapi pukul 9.30 tak siap-siap lagi dokumen tu..
at last pukul 9.45 baru bleh gerak..

Isy sempat ke nak sampai sana before 10.30 ni??hurmm tawakal..
Buat pengetahuan semua Mommy ade Interview pukul 10.30 kt tmpat yang sama untuk dihantarkan dokumen tersebut..(bangunan mereka hanya sebelah menyebelah sahaja)

Alhamdulillah 10.15 dah sampai ..jalan pon tak jem..
Turun kereta nak bayar parking tetiba mesin parking tu rosak tak bleh masuk duit sebab duit tersekat..
hurmm cam ne ni??kang tak bayor kang kena saman plak..arghh..biar je la..

Interview went on as normal interviews..Nothing differ except for langguage usage..It's English time even the director is only have a basic english only..SUperb to him!!

Tgk gaya macam nak dapat je even dia kata next week baru nak bgtau result but then ade yang tak syok sebab salary mcm nk bg rendah than expected..hurmmm..have to think first k...

Interviews done, turun n pegi kat kereta sekali tu ade surat cinta!!!!!!!!!!!OH!No!!!!1st time ever dapat surat cinta sejak Mommy dpt lesen ni!!tehnShionnnn okayyy...Haihlaaaa..........Mesin tu rosakla......nak saman-saman orang buat apoe???????????????????bongokssssssssssssssss..

Terpaksa gak terima dengan hati yang redha...hantar dokumen n balik jem pulak..got minor accident kt federal..Thnsionnnnnnnnnnnnnnnnnn lagik..

So hari ni bleh la diklasifikasikan hari TehnShionnnnnnnn sedonia!!!

See u on Thursday uolllssssssssssss!!
Photobucket

Mar 22, 2011

Tentang Penyusuan Ibu..

Tetiba hari ni dalam mood nak ber sharing is caring tentang susu ibu yang dilalui oleh saya sepanjang 14bulan menyusukan Aqil.
.(14 bulan bukan 24 bulan ke??..uuuuuhhhhh sedih..jgn ditanya kenapa!!)

okla..mari kita bercerita sementara Lunch Hour masih berbaki kira 40minit lagi.
.(hari ni malas MAKAN..)

Sewaktu Aqil di dalam kandungan lagi saya telah menekadkan diri dan menanamkan azam untuk fully breast feed baby saya yang tersayang..sebab??banyak sebabnya dan saya pasti semua ibu-ibu pun tahu sebabnya..

So bile shopping barang baby tu beberapa kelengkapan untuk menyambut kelahiran baby pun telah dibeli dan botol susu pun tidak terkecuali bersama-sama dengan breast pad
(kalau leaking ke ape ke dah ade protector)..

Buat ape beli botol susu??sbb nak buat simpanan EBM..
(dulu saya jahil sangat pasal BF ni tau!!tak tau langsung)

So..waktu tujuh bulan tu saya pun memulakan urutan-urutan sendiri dilakukan dirumah sahaja dan di bilik mandi sahaja ke atas breast saya supaya pengaliran susu akan lancar dan InsyaALLAH susu akan menjadi banyak...fuuhhh..Seriyes!!silalah mencuba dirumah urutan ini...

Dan...Aqil pon lahir ke dunia...
(Aqil was in NICU dan saya di wad tanpa boleh disusukan langsung selepas kelahirannya)

..Tiba-tiba Nurse tu tgk saya punya breast besar n rasanya banyak susu kemudian dia pon bagi saya Breast pump Medela Type..(mini electric rasanya!!)..bila pump!!Nahhhh!!!Heaven melambaknya..seriyes..Instead of susu saya banyak, pump ni pon sgt bagus sbb kuat sgt pressure sampaikan saya tak rasa susah langsung utk melakukan aktiviti pengepaman..

(even 1st time buat menda alah ni)

Bila nurse tgk hasilnya mereka teruja sbb mereka kata saya punya Susu sangat banyak n bagus utk saya n baby..

Balik rumah bila Aqil tak hisap susu sehingga kelahirannya masuk hari ke lima..Saya mula kesakitan dan hampir mahu demam..Huby membelikan pam yang jenis murah Pureen Brand yang harga dalam RM 90.00 ..tapi yang keluar hanya sikit sbb pressure tak cukup kuat..Saya dah frust sgt time tu..sbb dahla Aqil takde nak isap susu Pam pulak takmau..

(tak tau ade pam yang lebih bagus)..

Akhirnya tukang urut saya suggest utk beli manual pam yang jenis Japlo Brand Harga dalam RM 18.00..Manual pam ni sangat membantu sebab dalam sekejapan susu saya mudah di pam dan cepat..

Masalah penyimpanan..memandangkan rumah mak saya takde peti ais yang jenis beku maka saya terpaksa menumpang peti ais kat rumah jiran sementara nak tunggu pagi untuk buat penyimpanan di hospital (NICU Ward)..Sedih sangat waktu tu..Haih..tak nak ingat dah..

BIla Aqil dah boleh balik rumah dan masih dalam pantang..pemakanan saya sangat dijaga oleh family maka ia juga mendorong susu saya untuk keluar dengan lebih banyak plus Aqil kerap minum susu EBM so Ia sangat memudahkan saya untuk meneruskan Bf-ing ini..No more additional susu sbb susu saya sudah mencukupi n sometimes melebihi dari sepatutnya dan saya sangat bersyukur!!Alhamdulillah..

Kehidupan seterusnya sehingga 14 Bulan..
Saya masih tidak bekerja dan hanya memebesarkan Aqil sendirian sehingga umurnya 6 bulan dan sepanjang tempoh itula susu Aqil masih 'suci' iaitu tidak dicampurkan langsung dengan FM..Usianya meningkat ke 7 bulan saya sudah mula mencari kerja dan saya terpaksa tinggalkan Aqil dengan pengasuh dan juga terpaksa membekalkan nya dengan susu FM..

(sungguh!!saya sangat naif pasal penyimpanan EBM dan pengetahuan tentang susu Ibu amatlah cetek..sedih bila ingat-ingatkan balik)

Maka Aqil pon sudah menerima FM nya sambil dicampurkan dengan EBM..Bila saya sudah mula bekerja,saya tak buat aktiviti pengepaman susu sebab kekangan masa namun ade juga ke arah tersebut tapi endingnya sangat mengecewakan sebab saya tak tahu teknik yang betul maka kebanyakan ebm yang di perah hanya dibuang begitu sahaja..

(ouhh sayangnyaaa)

dan akhirnya...EBM aqil hanya mampu dibekalkan oleh saya hanya bertahan sehingga 14bulan sahaja dek kerana kekurangan susu yang meruncing kerana tak dirangsang pada waktu yang sepatutnya maka breast saya mula terluka dan hampir parah dan akhirnya EBM sudah tiada lagi..(ouhh touching mode)..

Niat untuk meneruskan sehingga 24bulan tidak dapat dilakukan dan saya rasa terhutang sangat dengan Aqil sebab haknya sebagai anak tidak dapat saya tunaikan dengan sebaiknya..
(Maafkan Mommy ye sayang)..

So..Next baby..
(will come in short time..chehhh perasan je!!belum lagi nampaknya..Daddy kata not the right time yet)

BUt for sure saya nak bagi yang terbaik dan excited sangat nak buat persiapan yang rapi untuk breastfeed for second baby..ouhhh..baby..bila agak-agaknya ya..ntahla..Only Allah knows!!



Layankan Vid Aqil time 6 bulan..

***dah 1.30..jom sambung buat kerjaaaaaaaaaaaaa
Photobucket

Angry Birds..

Semalam tgh Daddy godek-godek SG Tab dia tu Mommy saja la tanya..
"abg..best ke main angry birds??sbb kwn bie yg tgh tunggu hari nak bersalin,dia kata boleh terberanak cepat kalo main angry birds tu..ye ke bang?" (dengan naifnya saya bertanya)..

"dalam ni ade (merujuk kepada SG Tab)..Nak try main? abg pon tak pernah main abis"


Nila bird yang angry sgt tu..

Dan saya pon dengan excitednya mula bermain...Nak main dia senang je..kita kena lastik frog yang menyorok dalam bongkah kayu or batu...So if tak kena sampai 'nyawa' kita habis maka kita pon game over..makin tinggi level makin susah..kena jadi pe lastik yang hebat baru bleh lastik semua frog jadi mati..



hahaha..macam dalam gambar ni la lebih kurang... Frog si hidung kembang..geram jeeee...

Reaksi Aqil:
Dia sangat excited bile MOmmy start main game ni..tapi Luckily dia sangat mendengar kata bila Mommy kata jgn usik SG Tab, dia tak usikla..baik je..n sambil berdiri-diri nak tgk MOmmy main game ni..

(Aqil mmg sukaaaaaaaaaaaaaa sangattttttttttttttttttttttt tgk org main game tau..bile Abg long A.k.a cousin dia main game kt Hphone dia akn leka tgk Abg long dia main tanpa ade rasa nak main game jugak)

Lepas tu kan..kalau Mommy Game over je kan..MOmmy pon cakaplah "alahhhh..Mommy kalah Aqil" Dia pon ape lagi..Pon buat benda yang sama mcm MOmmy.. Tapi dia akan act lebih-lebih sket.."Halahhhhh "
sambil buat muka kerut seribu plus sedih sbb Mommy dah kalah..

Lepas tu kan..Mommy main lagi pastu bila Game Over lagi..

(banyak kali ok cubaan utk melepasi setiap level..hahahah..gile bengap mommy main game!!)

Mommy sajalah dramatik lebih...MOmmy Pon tepuk lah dahi sambil pandang muka Aqil sambil cakap "Mommy kalah la Aqil"..Nak tau dia buat ape??

Bile dia tgk Mommy tepuk dahi nak tau Aqil buat ape jugak??

Aqil boleh tepuk kepala Mommy jugak...

(sekuat hati pulak tu!!)

Kedepekkkkkkkkk..Hadoiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!..Sakitnyaaaaaaaaaaaaa....

Bile Mommy jerit cam tu, dia pon taula benda tu salah..n takut Mommy marah dia, Dia pon terus duduk n tunduk muka...

(mulut bubbling ape ntah..konon minta maaf kot!!)
terus Mommy tak jadi marah dia n Mommy cakap..

"bile Mommy tepuk dahi Mommy, Aqil pon tepuk la dahi Aqil cam ni" sambil amik tgn Aqil n tepuk dahi dia sendiri..hihihihi..


Hikhikhikhik............Malam ni nak sambung main lagi..Excited tgk Aqil ikut sama excited mcm Mommy!!


Photobucket

Mar 21, 2011

ProS n ConS Jadi Cantek!!

***Before that entry ini tiada kena mengana dengan yang hidup atau yang mati samada saya atau anda semua kt luar sana...hihihihi...

Okla..let us start..sebenarnya..sesaja je nak kongsi cerita ini sbb saya tgk ramai sangat yang kt luar sana berlumba-lumba nak jadi cantik even terpaksa habiskan duit beribu ribu lemon sekali pon asalkan CANTIK!!

Best sgt ke jadi cantik??

Cantik ni actually sgt subjektif..Masing-masing punya perspektif dan definisi tentang cantik..Tapi kebanyakannya semua PASTI pandang pada luaran sahaja without looking at inner side...Hurmm Masing-masing punya pendapat kan..

SO disini saya nak kongsikan beberapa pengalaman menarik yang boleh difikir-fikirkan BEST KE JADI CANTIK??
Mestila best kan jadi cantik..
(hanya orang gile je kata tak best)

Cantik...

(haih..lambatnya nak keluarkan hujah-hujah!!huh!!)

Bile jalan-jalan kat public orang sekeliling seakan-akan memuja kita 
(bangga siot bile orang pay attention kat kita!!)hiksss..

Nak ngorat mamat ensem pon boleh dapat tanpa memerlukan usaha yang banyak..Silap2 pegawai yang gred  tinggi-tinggi pun akan menghulurkan cinta buat kita...
(haa best tak??)

 
Kalo nak apply kerja..n pegi temuduga kalo si penemuduga tu suka kat kita, CONFIRM kita dapat kerja tu punya tanpa di tanyakan soalan-soalan yang mencabar..

Kat U..kalo ade Pemilihan Majlis perwakilan pelajar atau ape ape persatuan sekali pon, PASTI muka kita yang dipertaruhkan dulu untuk bertanding sebab mudah meraih undi!!

(cantik kan!!yang tak cantik ni lah buat kerja separuh mati bak kata kasarnya hanya boleh jadi balaci je!!cheh!!kau ingat kau diva ke nok??)

Kat U lagi..kalo untung nasib tetiba Pensyarah yang ajar kita tu terminat pulak kat kita..

(cantik punya pasal la)

hah!!ape lagi..markah sure Up dan kalo nasib baik tiba-tiba kita akan 'ter' dapat plak soalan bocor!!!huhuhu

..(haih tak baik tau buat cenggitu)

Peluang akan secerah mungkin kalo kita cantik sebab segala yang kita nak, InsyaALLAH pasti akn ditunaikan tak kiralah secret admirer yang bagi ke kekasih hati bagi ke suami bagi ke confirm dapat!!seriyes!!!

Lagi..jap tgh fikir jap...

Haaa ...Kalo nak ambik lesen kan..kalo dapat la JPJ yang miang keladi sikit

(sikit je miangnya)

daripada nak failled ambik lesen tu confirm lulus sbb dia ASYIK sangat pandang kita sampaikan kita tak pakai tali pinggang pon dia akan kata TAKPE!!

(bahaya kot kalo dapat JPJ cam tu!!)

OKla itu sedikit sebanyak pasal BEST nya Jadi CANTEK..sekarang ni kita tgk the other side plak..

Heiiiiieee..susahnya jadi cantekkk!!!

Susah??Cube ce cite ce cite sikit kenapa susah??

SUsah pasal akan ada orang yang nak ngorat sampaikan kita jadi pening camana nak tolak dalam erti kata lain reject cinta yang dihulurkan..(reject siot!!)

Yang tak bestnya akan wujud golongan-golongan yang dengki n mereka-mereka ni seolah-olah musuh dalam selimut..Sebab kerana cemburukan kita sanggup FITNAH kan kita tanpa kita sedar.. (bahaya kan??haaa tula dah cakap kawan tak semestinya boleh jadi sahabat)

Kalo nak jalan-jalan kt Public sorang-sorang pon rasa tak secure even kat dalam kampus sendri pun even ramai guard yang jaga tapi still takut..Takut pada yang nak mengacau atau nak balas dendam sebab kita tolak cinta mereka.. (terancam ya amat)

Jadi beban..sebab bila dah terpilih jadi MPP ke leader utk ape sekalipun ia akn jadi beban ..takut segala yang diamanahkan Gone begitu sahaja sebab cantik belum tentu mampu melaksanakan tugas dengan baik...seriyess!!

Akan ade sorang pompuan atau lelaki yang tiba-tiba datang menyerang kita tanpa kita tahu ape alasan mereka sekalipun..atau alasan mereka mungkin Bf dia terpikat melihat kecantikan kita sehingga mendatangkan perasaan cemburu di dalam diri Gf nya maka kita pon dipersalahkan..(tak adil bukan??)

OK itu serba sedikit contra nya menjadi Seorang yang cantik..

Ape-apepun saya tetap bersyukur dengan kurniaan yang dikurniakan oleh ALLAH kepada saya..Segala-galanya adalah milikNYa dan kita hanya pinjaman jadi tak perlu lah rasanya nak ber iri hati atau ape sekalipun sekiranya merasakan diri kita tidak cantik sekalipun karana Hanya Dia Maha Mengetahui setiap kejadian di muka bumi ini..Yang penting!!Syukur...



****Konklusi nya..cantik ini adalah sangat subjektif dan hanya orang yang faham erti sebenar sebuah kecantikan itu sahaja yang mampu menghargai kecantikan itu dengan sebenarnya...Jadi..Hargailah kecantikan anda dengan sebaiknya...






Photobucket

Mar 18, 2011

~Bila suami puji isteri~

HIhihihi...Hukhukhuk..Batuk sekejap..

Kalo nak diikutkan kan..Huby saya adalah orang yang paling sussah nak puji orang or kalo nak puji sekalipun dia akn sindir-sindir manja..hurmmm terukkan...hikihikhik..Tapi lately ni dia boleh la dikatakan puji isteri dia ni secara diam or tak perasan pon yang dia tgh puji isteri dia yg dicintai..chewahhhh..hiksss...

antara pujian2 dia yang boleh la jugak sejukkan hati saya ni..hihihi...

Situasi 1:
Wifey: Abg, bie dah gemukkan?abg perasan tak?bie rasa mcm bie dah gemuk sangat la..
Huby: a'ah abg pun rasa bie dah gemuk

(boleh tak dikira sebagai pujian?hikhikhik)..

tapi abg lagi suka bie mcm ni..tak gemuk sangat..tak kurus sangat...kalau mcm hari tu lg kurus...tak cantik!!nampak mcm jerangkung...

(haaa..nampak tak??'pujian ikhlas seorang suami)..

Situasi II
Wifey: abg..bie nak pegi Guardian jap la..Nak beli alat-alat muka bie..Bie nak beli ikut In-trend ni..
Huby: hisy!!nak buat ape ikut2 buku??bie sekarang pon dah cantik..dah cukup untuk abang dah...

(hiksss...kembang semangkuk jap!!thank abg!!)



Luv u Till d END...

Photobucket

Daddy's Birthday~"Daddy beli hadiah untuk diri sendiri"

Okla nak sambung cerita birthday Daddy yang saya janji nak cerita ape kami buat pada malam harijadi Daddy Aqil itu??

Heheheh..

Kami tak  buat pape pun!!hikhikhik...

Cuma Daddy ajak pegi Sunway sebab hati dia dah tergedik-gedik nak beli 'sesuatu'..

Uiksss..'sesuatu'??iya..sesuatu..

Maka kami pon selepas Maghrib terus meluncur laju ke Sunway..

(dengan cepatnya sebab dah lewat2 kang Sunway tutup pulak)..huhuhu..

Sebelum tu mari saksikan gelagat budak mengantuk yang nk pg jalan..





MEngantuk tak hengat sebenarnya tapi semangat nak jln pny pasal sanggup tunggu depan pintu..huhuh..

OTW..aqil telah ketiduran sbb letih!!letih pg dua kenduri walaupun satu lagi kenduri tu dia tido sepuasya sampai balik pon tak bangun lg then only dah sampai kt another kenduri baru dia bangun..

Sesampai nya di Sunway..OMG!!tak bwk Stroller la pulak kan..haduiiii..kena dokong Aqil yang 11kg la pulekkk..mana larat mak!!

Pastu suruh gak huby pg pinjam Stroller sunway... time tu pukul 8.50pm kitorang pinjam n kul 9.30 camtu kena pulangkan balik..haih..sekejapnya..takpe la janji 40minit yg akn dtg my tgn free from keberatan Aqil..hikhikhik...

(teruk Mommy Aqil ni)

Dan selepas Aqil dibaringkan di Stroller terus kami pon dengan tergesa-gesanya ke tingkat atas sekali dan tempat dituju terus la ke Digital Centre..

(haaaa..dah bleh agak tak Daddy Aqil nak beli ape?)

aktiviti membelek pon dijalankan dengan penuh rancak dan setelah jumpa kedai yang termurah maka bertempek la kami di kedai tersebut sambil di tunjukkan demo Gadget yg ingin di beli daddy..

Seklai tu kan..Jam menghampiri ke pukul 9.30..Haih..kena pulangkan stroller la pulak..camner ni...aktiviti tawar menawar belum selesai..so Mommy dengan baik hatinya terus amik keputusan untuk menghantar Stroller itu secara sendirian berhad..

(baik hati--kasi can kat daddy sbb birthday man kan..'birthday man??ade ke word tu'hihihi)

Dah hantar stroller dengan penuh kepayahan sebab terpaksa turun dua tingkat dengan menggunakan escalator

(agak bahaya aksi ini-jgn cuba aksi ini tanpa pengawasan org dewasa..kikiki)..

So..terpaksa la dukung Aqil kembali yang masih tidur ketika itu..tak sampai beberapa minit dukung baring mommy dukung aqil secara menegak pulak sebab tak larattt!!seklai tu Mamat botak ni pon terjaga..hihihi..terus pelik gile dia ade kat mana..huhuhu..kelakar je tgk muka tercengang dia..Sampai je kt tempat Daddy terus Weall duduk kepenatan..



Daddy bukan nak beli yang ini tau..yang ini dah out to date dah..Daddy taknak!!hihihi..

So sementara Gadget daddy siap di pasang 'tinted' Mommy yang mmg ade sifat semula jadi 'camera terlekat kt tgn' maka gambar2 seperti ni pun terhasil..hikhikhik..




Aqil still mamai lagi..tak larat..nak tido terusla mommy..


No camera plishh..!!
(wahh!!Speaking EnAqil kita ni)


Muka kepelikan...



Cuba teka yang mana satu jadi pilihan hati Daddy?yang besar ke yang kecik sikit?


Dah ceria sikit!!


Ade tournament la pukul 10 ni..




Jom la balik..dah penattt..

Sampai je rumah terus Daddy tunjuk demo kat ank kesayangan dia..

Upin-ipin show la pulak dah pukul 12 tghmlm ni..






***Happy 27th Birthday Daddy!!Hope ur wishes will come true and We Love You abg/daddy!!

hihihihihi....

****Niat dihati nak mkn baby donut kt J.Co terpaksa dipendam dlm hati je sebab mana ade kedai bukak dah pukul 10.30 mlm ni cik abg oi!!hikhikhik..


Photobucket

Mar 17, 2011

Tribute to Arwah Mak Mentua Saya..~Al-Fatihah~

Hari ISnin yang lepas adalah ulang tahun kelahiran Arwah Mak huby..14 March 2011..(birthday Arwah Mil hanya sehari selepas harijadi Huby)
Dengan itu..saya ingin mengimbas kembali 'sedikit' kenangan bersama-sama arwah...

Arwah MIL saya ni berasal dari Kedah dan anak jati KEdah dan cuma hanya berkahwin dengan FIL saya barulah beliau berhijrah ke negeri-negeri lain...(ikut FIL sebagai seorang anggota TUDM)...

Genap setahun Arwah berkahwin dengan FIL mereka dikurniakan seorang anak lelaki yang boleh la dikatakan comel..cume kulit sedikit gelap (hikhikhik..huby jgn marah ok!!) typical kulit orang kedah..Mungkin Kedah panas sgt kut!!hihikhik..(org Kedah jgn marah tau!!saya gurau je)..Tapi arwah mak teruk jugakla waktu lahirkan huby sebab sampai pengsan n tak sedarkan diri...Tapi Alhamdulillah selepas itu mak ok!!

Makla orang yg paling gembira dikurniakan seorang cahaya mata yang dinantikan sebab arwah mak ni sgt sukakan budak-budak..SANGATTTTt...Dalam dua tahun usia Huby Arwah mak adela jugak beberapa kali keguguran..dan apabila genap Huby dua tahun..Arwah mak mula jatuh sakit dan kesihatannya semakin merosot!!sampaikan terpaksa diterbangkan dari Kedah (kalau tak silap saya la) ke KL melalui penerbangan kecemasan TUDM ke HKL..dan Seterusnya Arwah MAk disahkan menghidap penyakit buah pinggang!!Hancur luluh hatinya (mengikut ape yang diceritakan arwah kepada saya)..Dan Arwah pernah cakap kat saya kemungkinan penyakitnya itu berpunca dari waktu dia gugur dulu,dia tak refer kt klinik n tak cuci betul-betul mungkin sedikit sebanyak ia turut memberi Effect!!

DAn bermulala episod DUKA dlm keluarga huby dan Arwah Mak akan menjadi penghuni tetap hospital-hospital yang berkaitan..Dylisis dan Dylisis..Sampaikan ade satu ketika..(saya tak ingat waktu tu hby saya umur berapa tahun mungkin dalam umur 5 tahun kut) huby saya telah naik flight seorang diri sebab Arwah mak terlantar di hospital dan FIL bekerja dan tak mampu jaga huby. SO he was fly ALONE to KEDAH!!waktu tu naik MAS dan bila children fly alone dia akan sentiasa dijaga dan dikawal penuh rapi oleh pramugari-pramugari bertugas..siap kt leher huby tergantung tag tulis FLY ALONE..(rasa cam comel je kan!!)..Apabila sesampainya huby di Kedah..Pramugari tu akan tahan huby sampaila ade waris yang dtg ambil dan sudah pasti Arwah Tok Wan huby yang ambil kt Airport...(kelakar pn ade..sedih pon ade bile huby cerita balik kat saya)...

Sehingga Huby berumur 10 tahun..FIL berkahwin lagi!!UUUPPPPSSSsssss..sudah pasti hati Arwah MIL kecewa kan tapi SAYA TAKNAK cakap pape..hihihi..Dan bermula lah hidup bermadu..(At 1st je cam tak boleh terima lelama tu mcm dah imune sbb it based on TRUST n Justice)..adatla kan hidup bermadu pasti ade pahit dan manis nya  dan Alhamdulillah FIL 'mampu' bersikap adil dan hubungan keduanya cuba untuk di harmonis kan sebaik mungkin...

1st time saya jumpa MIL..saya tengok macam garang je makcik ni..(tak kut!!) salah saya jugak sebab jumpa Makcik huby dulu instead of Mak..then tentulah perception akn lebih baik pada makcik dulu sbb makcik huby tu sgt-sgt-sgt friendly....Pastu bile jumpa MIL,dia cam pendiam tapi dah lelama tu mak saya ni penyayang orangnya and nak kan kasih sayang dari orang sekeliling...

Pastu kan..bila 1st time jumpa..dan bile MIL sisnsing lengan dia belah kiri, SAYA TERKEJUT sgt!!ape yang ade kat tgn MIL tu???rupanya itulah pistula yang dah tak boleh pakai lagi...Pistula2 inilah untuk buat dylisis (cuci buah pinggang) treatment...Hoh!!dari situ terus saya insaf sgt!!sedih tgk condition MIL..mesti dia lebih merasai deritanya...sebab sudah lebih 22 tahun beliau menderita sakit buah pinggang..

MIL n Madu...
Saya ingat lagi time tu sy baru je berkawan dengan huby..MIL dgn makcik saya ni susah sikitla kalau depa nak cakap mesra sesaja kan but then bila ada kenduri organized by MIL, makcik saya PASTI dtg tolong..and dat time saya boleh nampak diorang mampu communicate dgn baik dan tolong menolong..happy saya tengok depa..

Kenangan 2007..
kesihatan MIL semakin merosot!!tahun 2007 adalh paling worst sekali..boleh kata setiap bulan dua minggu kat rumah dua minggu kat hospital..Sangat sangat teruk!

BIla Hospital Selayang call nak buat pertukaran buah pinggang, MIL adalh insan yang paling bahagia!!tak sabar pon ade..but still kena buat preparation for that pertukaran..Inilah saat-saat yang ditunggu-tunggu MIL saya tapi preparation pon sgt azab dgn terpaksa cucuk ubat kt perut selama berapa lama pon saya tak pasti but then terpaksa dimasukkan ke dalam Wad Hosp Selayang sebab kesihatan Arwah MIL semakin teruk after pengambilan ubat -ubat berkenaan.

Hospital Selayang punya cerita.
Sepanjang MIL dimasukkan di hospital beliau dijaga oleh Maid yang dipanggil Midah..ALhamdulillah Midah masih setia menjaga MIL walaupun pelbagai dugaan dan cabaran mendatang..Berminggu-minggu MIL di wad sehingga lah kesihatan beliau Semakin merosot dan saya masih ingat lagi waktu tu saya tengah kerja (part time cuti sem)..Tetiba FIL call dgn nada sedih dan menyatakan suruh Huby (waktu tu masih title tunang) saya datang Hospital sebab MIL dah tak sedarkan diri..

Kami pon ape lagi..kelam kabut, tinggalkan Opis (waktu tu saya kerja dengan FIL as kerani) terus ke Hospital..sesampai di hospital, sebak terasa kerana MIL sudah tidak kenal sesiapa dan tidak bercakap langsung hanya mata terbuka dan jasad sahaja yang masih bernyawa..Kesal dan sedih rasanya..Doktor menerangkan bahawa ubat-ubatan yang diambil oleh MIL untuk pertukaran buah pinggang tidak sesuai dengan dirinya dan dia tidak koma tetapi boleh dikatakan kehilangan upaya buat seketika..lalu MIL terus sahaja dipindahkan ke HDW (High Dependency Ward) dimana tiada sesiapa dibenarkan menjaganya dan pelawat hanya boleh dibenarkan dua orang sahaja dalam satu-satu masa..

Bermulalah episod sedih dalam hidup huby sekeluarga..Semua saudara-mara dari Kedah satang dan turun ke KL semata untuk melawat adik kesayangan mereka..dan rata-rata dari mereka pasti menitiskan air mata tatkala melawat MIL saya ketika itu..(Abah saya yang melawat pon tetap menitiskan air mata lelaki nya kerana tidak sanggup melihat penderitaan yang ditanggung oleh MIL saya)..

Hampir seminggu di HDW, akhirnya MIL mula sedar dari lena yang panjang dan kesihatannya semakin pulih dan dia tidak lagi berada dalam keadaan koma..Alhamdulillah..dan sinar kebahagiaan mula terpancar dari riak mukanya apabila terpandangkan wajah-wajah kesayangannya yang sudah pasti Kakak-kakak dan abang-abangnya yang datang dari Kedah...

MIL sempat bercerita kepada saya yang dia tidak sukakan Hosp Selayang kerana dia terbayang bayang atau pernah ternampak atau pernah terdengar yang dia telah menjadi bahan Eksperimen oleh Doktor-doktor disana..(hal tersebut saya tidak pasti dan mungkin hanya khayalan nya sahaja)..

Selepas dibenarkan keluar dari Hosp Selayang Mil tdk mahu lagi dimasukkan disana dan lebih rela segalanya diuruskan oleh HKL sahaja..
Kehidupan seterusnya..
Masih berkisar dan berkampung di hospital..masih dan masih..Sehinggalah penghujung tahun 2007 Arwah MIL minta untuk percepatkan perkahwinan saya dgn huby..dia dapat merasakan masanya untuk pergi hampir tiba..Dan rombongan minta dipercepatkan dimajukan ke pihak keluarga saya dan akhirnya keluarga saya bersetuju kerana melihat kepada kondisi MIL saya mereka tidak sampai hati..maka May sudah menjadi kepada February..dan persiapan rancak dilakukan...dalam waktu itu juga MIL masih menerima rawatan di HKL..

Setiap kali saya balik dari USM dan melawat beliau di hospital, beliau selalu berkata begini..
"entah sempat atau tak makcik nak tgk Aida dan EPi kahwin ni"
"Isy sempat nya makcik..ape makcik cakap macam ni..jangan risau ye"
"ntah mak ni..Sempat punya..Maknak pegi mana?" Tanya si anak..
Beliau hanya tersenyum..

Seterusnya..persiapan yang diimpikan khas buat satu-satunya anak tidak dapat dilakukan dek kerana kesihatannya saban hari semakin tidak mengizinkan..saya pula tidak sempat langsung untuk membuat persiapan sedikit pon dek kerana kekangan masa untuk belajar bagi tahun akhir di USM..hanya melalui telefon segala persiapan dilakukan dan berbanyak-banyak terima kasih buat huby,along,mak,adik-adik,angah dan makcik saya sebab sanggup melakukan segala-galanya buat saya..(saya hanya boleh balik dua hari sebelum akad nikah dijalankan..dahsyat kan!!mmg sgt kelam kabut)..

Waktu kt Airport untuk berlepas pulang ke KL..hati saya rasa tak sedap sgt..rasa mcm ada something akn berlaku..dan telinga saya keep on berdengung..(tanda??)saya risau..adakah saya yang akn pergi??saya tidak tahu..

Seminggu sebelum akad nikah dilangsungkan, Mil saya minta izin dari doktor untuk pulang ke rumah bagi meraikan perkahwinan anak tunggalnya..Akhirnya doktor membenarkan dan rawatan susulan harus dilakukan selepas itu..

Perkahwinan..
Akad nikah dilangsung dengan suasana yang hiba..Hiba kerana saya sudah bukan lagi menjadi anak manja abah saya dan saya telah 'berpisah' dengan seluruh family saya..Ohh..touchingnyaaa..ditambah pulak Mil saya tidak dapat datang di hari bersejarah kami sampaikan saya tertanya-tanya 'mana mak?mak mana?' pada makcik saya..mak tak dapat datang..tak larat katanya..

Keesokannya persandingan sebelah saya..Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan MIl sempat dan masih mampu datang..


Tuuu..MIL saya berkerusi roda dan sanggup gagahkan diri untuk datang walau kesihatan sangat tidak baik..dan sepanjang kami bersanding MIL hanya mampu berbaring di rumah jiran saya tapi masih mampu menepung tawar dan kami sangat terharu dengan kesungguhan MIil untuk bangkit dari kerusi rodanya semata-mata untuk menunaikan hajat dihati..

Persandingan di sebelah lelaki keesokan harinya iaitu hari Ahad..
Mil sudah mula tunggu di depan khemah untuk menyambut kedatangan tetamu-tetamu yang datang dan Mil kelihatan sangat gembira walaupun dalam ketidak laratannya dia masih mampu menguntum senyum dan dikerahkan segala tenaga untuk mengalu-alukan kedatangan tetamu..Alhamdulillah..

Persandingan VIP
Ia dibuat di malam hari bagi meraikan tetamu VIP Fil saya dan ia dijalanakan dalan kehujanan yang sgt lebat tetapi masih sebuah perkahwinan yang hebat..(heheheh..perasan sudah)..
Selesai majlis sekitar pukul 12 malam dan semua tetamu sudah beransur pulang dan hanya kelihatan saudara-maa terdekat..Masuk je ke rumah saya terus ke bilik Mil kerana beliau sudah tidak mampu bangun dek kerana keletihan di siang hari..Ketika itu semua saudara mara huby sedang giat memujuk beliau untuk pergi cuci darah kerana beliau sudah tidak mahu berbuat demikian..semua pelik..kerana sebelum ni Mil sangat disiplin dlm membuat segala treatment yang harus dilakukan..

Dan kemudian, saya pon bersama-sama mereka memujuk dan terus memujuk Mil pergi Dylisis..
'mak taknak pergi la..semua hajat mak dah terlaksana'
'isy..mak kena pergi jugak..nanti lagi mak sakit'
'taknak'..

Keesokannya,mak tidak mahu pergi dan sewaktu kami buka hadiah dia kelihatan sangat gembira..cuma adakalanya dia sudah tidak sedar dan sudah mula memanggil mak dan ayah Mil..kami jadi risau..

Malam itu..
Saya dan huby balik Kajang sekejap sebab ade post wedding party..(takdela party sangat cuma meraikan jiran-jiran dan sedara mara yang datang membantu sewaktu kenduri kami)..Sampai di Puchong dah lewat sangat..dalam pukul 12..yang ade dirumah ketika itu hanya Midah n Mil sebab semua sedara mara dari Kedah sudah pulang semula ke Kedah..

Saya perasan mlm tu, Mil keep on ulang alik toilet sebab sakit perut katanya..saya pelik sebab Mil tidak makan langsung dan mcmana boleh cirit birit..Malam tu jugak saya pujuk Mil supaya pegi Dylisis sebab condition dia sangat Worst..Akhirnya dia bersetuju..

Hari itu..Selasa..5/2/2008

Seawal pukul 7 kami ke Balakong untuk Dylisis..sewaktu ditinggalkan, Mil kelihatan sangat penat dan pucat..tapi itu kelihatan biasa bagi pesakit buah pinggang..dan saya dan huby pon berangkat pulang dan akan mengambil Mil kembali pada pukul 11 pagi..

Pukul 10 pagi dapat panggilan dari pusat dylisis itu yang mengatakan Mil pengsan..Tidak sedarkan diri..kami segera ke Balakong semula dan terus mengahntar Mil ke HKL..sesampai di HKL..Mil mula sedar dan hanya tidur sahaja..ditempatkan di Wad, dan Mil mula meracau-racau dan biji butir percakapannya sudah tidak dapat di fahami..

Sehingga pukul 3 ptg kami masih setia menunggu Mil di wad sambil memerhatikan Mil meracau2 namun masih sempat kami bacakan surah Yassin..Tiba-tiba..Mak andam kami telefon suruh kami pulangkan baju2 pengatin sebab ade wedding lagi lusanya..dalam kepayahan untuk meninggalkan Mil dalam keadaan begitu kami terpaksa pulang juga sebab Mak Andam tersebut kelihatan seperti mendesak!!kami terpaksa..

Sebelum kami beredar..dalam racau, tiba-tiba Mil sebut..
'Jeffrrryyyyy..' sambil kedua-dua belah tangan Mil pegang kepala huby..
tanda seperti sedih bila kami ingin meninggalkannya seketika..Iya!!saya sendri melihat keadaan itu terasa ingin menangis semahunyaaa..

Huby saya yang tidak menyangkakan apa2 hanya berkata..
'ye mak..nanti epi datang balik..epi nak pulang baju pengantin' Selepas Mil kami cium kami pon beredar dalam kepayahan..

Selepas itu setiap jam pasti Midah menelefon kami suruh kami datang segera sebab keadaan Mil sangat merisaukan dia..Kami cuba.. dan ketika kami di Kedai mak Andam tersebut, sebaik sahaja keluar dari Taman Medan, Kami mendapat panggilan..

pukul 5.45 petang..'Mak dah pergi'
"epiii..mak dah takde!!!"Midah menjerit dalam tangisan..
saya dah berdebar-debar..Terus huby yang tengah drive kereta terus pass telefon tersebut pada saya dan berkata
'nah bie..cuba dengar ape midah cakap' terus saya dengar..dan yang kedengaran hanya jeritan Midah yang mengatakan MIL dah takda...Dah meninggal dunia..terus berjuraian air mata saya..saya menangis semahunya..sedih..dan apabila pandang Huby..dia semacam tiada perasaan walaupun berkali-kali saya katakan padanya yang Mak huby dah meninggal sampaikan saya terpaksa cakap..
'abg jgn cm ni ..tolong bang..menangis la bang jika itu mampu meredakan kesedihan abang'
tapi huby masih diam..diam sediamnya..

Jalan Jem..dan apabila hampir sampai di HKL barulah huby bersuara..
'bie..betul ke mak abg dah takda?Mak abg dah meninggal?'
saya hanya angguk dan memeluk huby supaya dia mampu mengawal emosi..

Setiba di wad neurology HKL..kereta Mayat telah bersedia di bwh wad dan kami terus ke tingkat ats..Apabila kami sampai di depan pintu Wad..Arwah Mil baru ingin disorong dan dibawa ke bawah sambil ditemani Fil dan arwah Pak Chak..Ouh..Time tu saya rasa episod paling sedih..tatkala ternampakkan trolley mayat, Huby terus terjelepok ke bawah dan Menangis semahunya sambil ditenangkan Arwah Pakchak supaya tabah...

Langsung kami ke rumah mayat dengan kesedihan masih bersisa dan tiada berpenghujung....Selesai proses dirumah mayat, terus Jenazah di bawa pulang ke rumah kami di Puchong..Semua saudara mara di Kedah yang baru sampai di Kedah terpaksa berpatah balik ke KL semuala apabila mendapat perkhabaran hiba ini..

Keesokannya..jenazah selamat dikebumikan di Puchong juga..Saat dikapankan..saya teramat sedih bile huby mula menangis dan menangis tanpa mahu dipujuk oleh sesiapa..Saya pilu melihat keadaan itu..Dan bermulalah episod sedih dan sunyi dalm hidup huby..

Huby tinggal keseorangan apabila saya kembali ke USM dan saya sangat berat hati untuk meninggalkannya dalam kesdihan tapi saya tiada kuasa untuk tidakmenghabiskan pengajian saya..Lantas huby saya titip kan semangat yang kuat supaya terus tabah dan sabar walaupun tersangat perit kerana kehilangan satu-satunya insan yang paling huby sayang...


Walau mengambil masa yang panjang dan terdapat sedikit perubahan dalam diri huby (sedikit pendiam) lama-kelamaan huby sudah mampu menerima takdir Ilahi..Kami sudah mampu menerima walau keinduan terhadap arwah masih tidak bernoktah..

Buat Mak..Siti Hajar binti Yaakub..tenang dan damailah dikau disana walau tidak bersama kami  lagi tapi ingatan kami pada mak tetap terpahat di hati kami...



14 March 1961 - 05 February 2008



Al-Fatihah!!






Photobucket

tak tau nak post yang mana satu

dari pagi tadi dh asyik sangat mengarang tapi satu pon tak publish lg kt blog ni..haih pening..semuanya masuk draft..huhuhu..
akan di publish jugak satu cerita...mungkin satu je la kot hari ni..
sedih..satu je??hihihi.. satu je la dulu..tapi panjangggggggggggg...hopefully tak boring membacanya..hihhihih..

***nak update malam hari jadi daddy tak sempat kumpulkan semua gambar..tunggu esokla eh..InsyaALLAH..

Photobucket

Mar 16, 2011

13 March~Daddy's Birthday!!

Sebenarnya kan....Hari jumaat yang lepas, Mommy pg la jenjalan sengsorang kt IOI time Lunch Hour..Niat di hati nak beli adiah birthday Daddy..Tapi ya Ampun!!!Pening bangat nak beli ape...huhuhu..Tapi dlm otak dah pikir dah cuma ade beberapa choice yang tak masuk dlm list sgtla..

(kalao tak masuk dalam list tu maknanya mahal la tu!!hikss)

Antara tak masuk dlm list tu mcm Kereta RC ke..seluar Levis ke and mcm2 lagi yang confirm tak bleh beli bile dah tgh2 bulan kan..

(seluar Levis sehelai pon dah cecah RM 250..mana cek mampu..huhuhu..Tunggu tahun depan la ye bang tuk dapat adiah best!!hikhikhik..)

Then cecepat la Mommy masuk Padini ConceptStore sebab rasanya nak beli baju jela since daddy pon dah kekurangan baju ..
(asik-asik baju sama je..Boring Mommy tgk!!huh..)

Dah decide nak bg baju satu hal, nak pilih baju yang mana pon satu hal Mak Yah..Punyalah lama dok berkampung kt Padini tu hanya dek kerana perbandingan harga..Almaklumla otak Account semuanya kena di ambil kira..Tu yg tak best tu..

(so kalao sesape ade hati nak belajar akaun, tak payahla..buat poning kepalo yo..hikhikhik..gurau je..)

Buat pengetahuan semua Padini takde sale langsung cuma Sale tipu-tipu je ade la..Kunun kalo beli baju kt Padini ni dapat 50% on second item..hurm mcm tu la lebih kurang n Kalo brand yg paling mahal cam Padini Authenthics tu akn dapat rebate kalo spent more than RM 150 dapat rebat RM 20..Haaa camtula..takdela sale sgt..tetipu je tu..huhuhu..

(tp Kalo Jusco sekarang mmg sale sampai 3 April kalo tak silap)

So dlm kepeningan tu akhirnya mommy pon beli jela T-shirt kolar satu kt Daddy n his fav T-shirt satu..both of them from Padini AUthentics..Hopefully daddy sukeee..





Harga???upppssss..rahsiala kan..pandai-pandai la teka sendiri..tak mahal pon!!Mommy tak mampu nk bg yg mahal2 kt daddy..huhuhu..

13 March tu..Daddy bangun lambatttt..Typical hari Ahad..plus tgk bola sampai pg mmg ado la kalau nak bangun awl pon!!huhuhu...then pukul 12 Daddy bangun, we all cecepat wish n bg hadiah....hihihih...syokkkk la sbb daddy pon cam happy je dpt adiah tak seberapa ni..hikhikhik...

Terus bersiap n attend dua kenduri kahwin n daddy terus pakai baju merah itu..

(walaupun daddy tak sukakan kaler nya yang terangggg)hikhikhik..mommy paksa..kikikik..

Malam tu..we all keluar..nak tau we all keluar pg mana n buat ape??nanti kan Entry seterusnya ye...


Photobucket

Aqil sembahyang..

okla..entry kedua pada hari ni adalah berkisar tentang Aqil Jauhari dan sembahyang..

Hari sabtu hari tu waktu Mommy tgh bersiap-siap, tetiba tak semena-mena aqil amik kain pelikat daddy n mula untuk membentangkan sejadah untuk bersembahyang..

(ouhh sejuk perut Mommy ni sayang)

dan selepas sejadah dibentang dia mula mengikut cara-cara kita bersembahyang dan bahagia rasanya melihat telatah dia yang semakin banyak akal itu..Ouhh Aqil...

Ruku'...Camera tetiba blurr pulak..haih!!


ni duduk macamana ni??mana boleh duduk macam ni sayang..duduk elok-elok sikit..

Tadah tangan untuk berdoa...


Aikk??sujud mcm ni ke sayang..aqil ouh aqil mommy ni...


***Aqil tau pulak amik kain pelikat kan instead of telekung Mommy..Mungkin dia dah tahu yang dia Gang Daddy not Mommy..Alhamdulillah..
Photobucket

::Kereta Bank kena 'ciumla'::

Sambungan marathon semalam..Sorry patutnya semalam punya marathon akan cecah 5 entry sekali tp just sempat buat tiga je..willl continue another 3 entries ya kawan-kawan...so lets bercerita..

Sabtu lepas weall pg kenduri kawen kt rumah mak saya kat kajang..pg pon dah lewat sbb huby kena kerja pulak kan so juz arrive kt kenduri tu only at 3 o' clock..

(gile lambat kan..nasib baik ade lg makanan  kalo tak,penat je berlapar dari pagi)..huhuhu..

So Weall tak tido rumah makpon sebab hari ahad tu ade dua kenduri n dekat-dekat dgn rumah plus birthday Daddy lagi so weall decide minggu depan baru tido rumah mak..then almost 7 pm weall pon bergerak pulang dan sebenarnya tak balik terus pon sbb daddy dah janji nak bawak Mommy n Aqil g jln2..hihihi...

On the way tu still tak decide nak pg mana sbnrnya..Daddy kata pg IOI la..pastu Mommy cakap taknakla Mommy baru je pg hari jumaat lepas so kita pg Midvalley..Ok!!ehh tapi hari sabtu KL jem..takyah pg..kita pg Sunway la nak??hurmm we'll see how..then on the way n towards Mines tetiba Daddy kata kita pg Mines la...ala Mines takde ape la bang..hokay la kita pg Sunway je..

Sekali tu dari mines menghala ke South City Plaza tu Jem..jalan pon slow2 je..huhuhu..sabar n Aqil telah ketiduran dalam kereta..SO agak lega jugak sebab kalo jem camtu lama Aqil sgtlah tak reti duduk diam..huhuhu...Sekali tu nak dekat sampai simpang ke Serdang, Daddy perasan ade CRV kt belakang cam rapat sgt..baru je daddy cakap sekali tu ade bunyi...

Krekkkkkkkkkkkk..slow je bunyinya..Mommy pon ape lagi ..eh bang kita kena langgar ke??hurmm yerla tu..terus pandang belakang n driver tu buat cam takde pape seolah-olah dia tak perasan langsung yang dia dah touch kereta bank kami tu..tgk sebelah driver tu cam ade orang besar like orang atasan polis ke or menteri ke sebab Dia pakai uniform kaler putih yang ade paku-paku yang banyak kt baju..Ala baju yang selalu menteri or polis pakai kalau ade majlis adat istiadat tu..tau tak??tau kan..Pandai!!heheheh..

Sekali tu Mommy pon suruh je la daddy berhenti kt situ jugak sbb series driver tu cam mengong sebab tak sedar langsung yang dia dah salah jalan n sesuka hati touch kereta orang..tapi daddy kata nak berhenti kt petrol station kt depan n in about 500m from tempat kejadian..sekali tu tak jadi n nk berhenti tepi kt tempat kejadian boleh pulak CRV ni tadi potong kitorang n teruskan perjalanan tanpa rasa bersalah langsung!!huh!!Geram ni!!

(kereta baru kut!!)

Then Daddy pon ape lagi bile dia dah potong, daddy pon kejar la n berhenti kat sebelah CRV tadi yang kebetulan berhenti ade traffic light..turun kan cermin n cakap plus tunjuk isyarat 'u ada langgar la ini kereta' dia pon turunkan cermin gak ' apa' tanya cina yang mcm menteri or polis besar tu..'U ada langgar ini kereta!' daddy cakap... sekali tu cina yang berlagak tu boleh cakap 'apa?mana ada'.iSy geram...kereta kt belakang weall dah hon-hon..ok takpe kita berhenti kt petrol station..turun nk tgk kecederaan yang dialami oleh WUY..tgk ade kesan hitam sikit n calar beberapa garis..nasib baik..waaupon tak kemek langsung tapi agak sedihla gak kan bile WUY ini di 'cium' oleh orang tak bertanggungjwab..huh!!

Daddy kata takpela..boleh polish lg ni..InsyaALLAH boleh hilang kesan calar..huhuhu..takpela..nanti kita tgk siapa diorang tu..sbb kalo report pon tak guna sebab just calar..biar jela..hurmmmm..terusla weall ke Sunway Pyramid..jalan-jalan..happy-happy n lupakan kesedihan kereta dicium..mkn piza hut n daddy usha gadget baru yang dia ingin nk beli..apekah gadget tersebut??nantikan entry seterusnya ya..hihihi..

so ni lah ade beberapa pic yang sempat disnap dan Aqil sgt suka bile dapat jalan-jalan macam ni..


Ade flash la pulak..huhuuhu..

yeayy tangkap gambar..


Blurrr

Budak tak reti duduk diam

Aqil n daddy..series nya muka Aqil..


Pandai pose tu..

Jalan-jalan..



SUka pukk daddy..

Aqil Mommy..

Nak balik dah..



***Esoknya weall pon check la kereta siapa yang sesuka hati touch kereta bank kami n lari tu..sekali tu check rupanya kereta didadtarkan atas nama KPN..huh!!dahsyat tu..kereta Ketua Polis Negara telah touch kereta kami..uikss..geram gak..sebenarnya geram kt Driverr tu yang amat sangat sebab macamna dia bawak kereta sebab sampai tak sedar langsung yang dia dah touch kereta orang!!huh!! sungguh tidak logic kan!!Gerammmmmmmmmm..
Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget